Interjú

Szőlőhegyről, ingyenes tömegközlekedésről és orvosi rendelőről – interjú Máté Péter képviselővel

A szekszárdi tízes választókerület képviselője szerint jelentősen elhanyagolta a város a körzetébe tartozó Szőlőhegyet. Szeretné, hogy az óvoda felújítása mellett végre új aszfaltot kapjanak a szőlőhegyi utcák, ahogy egy sor másik helyi probléma megoldását is sürgeti. Interjú Máté Péterrel, aki átalakítaná a megyeszékhely buszmenetrendjét, ingyenessé tenné a tömegközlekedést és támogatná, ha Szőlőhegyen épülne fel a város új háziorvosi rendelője.

Máté Péter, Szekszárd tízes választókerületének önkormányzati képviselője
Fotó: Szekszárdi Hírlap

Felújítanák a szőlőhegyi óvodát, de július elején arról értesülhettünk, hogy nincs egyetértés a terveket illetően a közgyűlésen belül. A körzet képviselőjeként mit tud mondani az üggyel kapcsolatosan?

A sajtóból értesültem a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság döntéséről. Nem értem, miért szükséges a meglévő tervek kiegészítése, amikor már kiírható lenne az óvoda felújítására vonatkozó közbeszerzés. Ennek ellenére az új határozat még három tervet kér plusz pénzért, hátráltatva a munka megkezdését.

Szerintük a terv nem megfelelő.

Mindenkinek eltér a véleménye. Ha mondjuk én tervezném, lehet máskép nézne ki. Például szívesebben láttam volna a játszórészt a déli oldalon, mivel főleg ősszel, télen és tavasszal vannak a gyerekek óvodában, és a napsütés kevésbé éri a fákkal takart északi oldalt. De ez az épület struktúrájába nem illik bele, ahogy ezt már a régebbi egyeztetéseken is beszéltük. A mostani terv megvalósítható, a tervező teljesítette a megszabott feltételeket, így szerintem szükségtelenül húzzák az időt.

A pénteki közgyűlésen elérte, hogy megszavazzák az 56-os útra tervezett gyalogátkelőhelyet. Ezenkívül milyen ügyeket tart különösen égetőnek a körzetében, Szőlőhegyen?

A körzetben lévő utcák burkolatának felújítását. Az utak több helyen rettentő rosszak, főleg a Fagyöngy, Lugas, Kertész és Hegyalja utca környékén, azaz a Szőlőhegy utcától az 56-os útig elterülő részen. Már az sokat segítene, ha új aszfaltborítást kapnának az egyébként sem túl széles utak. Több helyen nincs vízelvezető árok, a jelenlegiek pedig nincsenek karbantartva. Emellett fontos lenne a Tótvölgyi-árok kotrása a többivel együtt és néhány gyalogos híd megépítése is.

Sok minden elmaradt a 10-es választókerületben, el kell ismerni: ez a város legelhanyagoltabb része.

Eközben pedig egyre többen költöznek ki az itteni tanyákba, így hamarosan újabb utak és járdák kiépítése is időszerű lesz. A körzetben eközben nincsen közintézmény. Az óvoda is előbb bezárt, minthogy elkezdődhetett volna a felújítás, amivel nem értek egyet, hiszen mai napig fogadhatná a gyerekeket.

Érez hajlandóságot a közgyűléstől a fejlesztésekkel kapcsolatban?

A nevükben nem tudok nyilatkozni, a többséggel rendelkező Éljen Szekszárd frakció dönt. Annak örültem, hogy megértették az 56-os útról hiányzó gyalogátkelőhely problémáját. Sikerült a városi járdafelújításról szóló döntés mellé hozzácsapnom a javaslatot, amit el is fogadtak a képviselők. De elvégre ez a képviselő feladata: tegyen meg mindent a körzetéért, együttműködve mindenkivel, aki ebben partner. Az a dolgom, hogy javítani tudjam a körzetem lakóinak életminőségét. Attól, hogy az Éljen Szekszárd frakcióval nem vagyunk azonos oldalon, nem az ellenségeink.

Hogyan értékeli a többséggel való együttműködést? Az Éljen Szekszárd frakcióvezetője szerint tudnak közösen dolgozni.

Kimondottan együttműködni szeretnék, nem a viszályt szítani. A kampánynak vége van, itt az idő a város szépítésére, építésére. Hajlandó vagyok ezért bárkivel együtt dolgozni.

Korábban említették, hogy kedvezőbb lenne, ha ingyenessé válna a városi tömegközlekedés. Mi a helyzet a javaslatukkal?

Nem csak erről szólt a kijelentés. A tömegközlekedés biztosítása az önkormányzat feladata, amely a Volánbusszal kötött szerződéssel valósul meg. A város határozza meg a menetrendet, a járatok sűrűségét. Miután ez évről évre veszteségesen jön ki a Volán számára, rendszeresen benyújtják a számlát a szekszárdi önkormányzatnak, így egyre inkább nő a mínusz. A jelenlegi menetrend 2010-11 körül készült, és rosszabb, mint az előző.

Amióta a megyei önkormányzat előtti buszmegálló átkerült a mostani helyére, több baleset is történt, köztük egy halálos. Az, hogy a buszok az 56-os emlékművel szemben állnak, nem egészséges dolog.

Az egész rendszer változtatásra szorul.

Ha sikerülne egy szakemberek bevonásával történő ráncfelvarrást elvégezni és nem lennének szinte üres járatok, akkor elérhető lenne, hogy a közlekedés ingyenes legyen az utazóknak, és csak a város fizessen a buszhálózat fenntartásáért. A nyugdíjasok egyébként jelenleg is ingyen utaznak, a diákoknak pedig kedvezmény jár. Az intézkedéssel bátoríthatnánk az embereket a tömegközlekedés használatára.

Kezdeményeztek tárgyalásokat erről a javaslatról?

Még nem került a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság, valamint a közgyűlés elé. Egyelőre nem egyeztettem Bomba Gáborral. Azt tudom, hogy a polgármester úr egyetért velem a kérdésben.

Továbbra is nagy a bizonytalanság az új háziorvosi rendelő építése körül, a közgyűlés nemrég felfüggesztette a kivitelezést. Van még lehetőség a helyszínmódosításra?

Nem tudom, hogy lehetséges-e a változtatás, a közgyűlésen többféle információ elhangzott. A rendelő jelenlegi helyét nem szeretném megfúrni, a frakció kiáll a projekt mellett. Amennyiben viszont változna a helyszín, véleményem szerint az Árnyas és Csopak utca, illetve a kerékpárút közötti terület megfelelő lenne az építkezésre. Ez gyakorlatilag az egész választókerület középpontja.

Az új háziorvosi rendelő alternatív helyszíneként említett szőlőhegyi terület / Forrás: Google

A Fidesz-frakció megakadályozni nem szeretné az építkezést, de amennyiben a Szabó Dezső utcánál nem valósul meg, és lehet helyszínt változtatni, akkor Szőlőhegyet ajánlom. A választókerületemben szükség lenne rendelőre, mivel távolra kell utazni a helyieknek az ellátásért. Szekszárdon egyébként az összes orvosi rendelő egy körülbelül másfél kilométer sugarú körön belül van. Amennyiben tehát új helyszínre van lehetőség, a 10-es választókerületben van szabad terület, víz, gáz, villany, kerékpárút és busz is, egyszóval alkalmas helyszín.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük