Közélet Kultúra

Nemzeti ünnep – 64 éve vette kezdetét a forradalom és szabadságharc

A magyarok egyértelmű üzenetet küldtek: OROSZOK HAZA! ПОШЛИ  ДОМОЙ! (Menjetek haza!)

forrás: fortepan.hu

64 éve csúcsosodott ki a magyarok sztálinista terrorral szembeni ellenállása: 1956. október 23-án békésen, a budapesti diákok tiltakozásával vette kezdetét a forradalom és szabadságharc. A demonstráció a pártvezetés kegyetlen reakciója miatt még aznap fegyveres összetűzéssé fajult.

A szabadságharcot végül a hatalmas túlerővel rendelkező szovjet hadsereg verte le. A hivatalos adatok szerint a felkelés 2652 magyar életet követelt.

forrás: fortepan.hu

Ugyanakkor nem szabad elfelednünk, hogy október 23-a nem csak a forradalom, hanem a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja is. 31 évvel ezelőtt zajlott le a kommunista diktatúrával való szakítás egyik legszimbolikusabb lépése: Szűrös Mátyás, az Országgyűlés akkori elnöke, a Parlament erkélyéről kikiáltotta a harmadik magyar köztársaságot.

Idén a koronavírusjárvány nem kímélte a szabadtéri megemlékezéseket sem. Az országos tisztifőorvos ajánlása alapján a mai napon országszerte elmaradnak a tömegrendezvények.

Városunkban idén a Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium diákjai rendeznek műsort, amelyet a Tolnatáj Televízió 11:30 órától közvetít. A hagyományoknak megfelelően az érdeklődők 17:00 órától ünnepi hangversenyen vehetnek részt a Művészetek Házában, melyre a belépés díjtalan. A Babits Mihály Kulturális Központban a legkisebbeket matinévetítéssel és kézműves programokkal várják. A programok részletes leírása megtalálható a http://szekszardagora.hu oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük