Vélemény

Miért nem fiatalos fiatalosnak hívni valamit?

Sok fiatalosnak tűnő (vagy annak látszani akaró) közéleti szereplő, tv csatorna, köztük a PestiTV-n futó legtöbb műsor is belefutott a “fiatalos” szó túlhasználatába.

Na de mi ezzel a baj?

Egyáltalán, hogyon merül fel ennek a szónak a használatánál a “baj” szó? Elsőnek tisztázni kellene egy egyszerű dolgot: amit fiatalosnak hívnak, az nagy eséllyel nem az. Ez mára egy marketing kulcsszóvá változott. Aki valamit fiatalosnak hiv, az a legtöbb esetben nem fiatalos dolgot képvisel/csinál, csak a társadalom szájába akarja rágni, hogy márpedig ez az. Ilyenkor az is megfigyelhető, hogy ezt nem egyszer-kétszer említik meg magukról, vagy említtetik meg mások által, hanem műsoronként legalább 4-5x.

Ha valami fiatalos, akkor azt a kívülálló felek tudják jól eldönteni, hogy az-e avagy nem.

Fiatalos/lendületes szókapcsolat

Hasonló esetekben gyakran szeretik a fiatalos szóhoz hozzákapcsolni a “lendületest” is. Persze, ezzel önmagában nincs semmi baj, ám ha megnézzük magát a cégek/tv műsorok/közszereplők által nyújtott szolgáltatást, rájössz, hogy igazán fals képet mutat a fiatalosság fogalmáról. Lendületesnek akármit lehet hívni, ez is egy olyan sallang, amire csak akkor jössz rá, hogy még annyit se jelent, mint a szóban levő betűk külön, amikor bekerülsz egy ilyen projektbe. Ebben nincs semmi lendületesség.

Mire vágyik a fiatalság?

Erre a kérdésre biztos nem azok a személyek fogják megadni a választ, akik magukat fiatalosnak hívják, már rég nem vicces mémeket osztanak és rosszul használják a mai szlengeket. Erre egy réteg tud választ adni: a fiatalság. Ők valahogy mindig kimaradnak a megkérdezettek közül, mindenki más jobban akarja tudni, hogy nekik mire van szükségük. Kiváncsi lennék, milyen válaszokat adnának erre a 14-24 évesek. De ha más nem, mi majd megkérdezzük őket. A végeredményt egy következő cikkünkben tudják majd elolvasni.

Miért hiszik azt, hogy ha fiatalosnak hívják magukat, akkor ezzel a fiatalokat szólítják meg?

Pontosan azért, mert már nem “fiatalos” a gondolkodásmódjuk, emiatt félreértik, hogy miként lehet jól megszólítani őket. Sokszor emiatt a jelenség felettébb “cringy”. A legnagyobb probléma talán abból adódik, hogy már akkora a kommunikációs különbség a korosztályok között, hogy meg sem próbálnak egymással párbeszédet kezdeményezni. Káros ez? Szerintem nem ez a legjobb szó rá, inkább csak nem vezet sehova, főleg nem előre.

Mi akkor az igazán fiatalos?

Azt a fiatalok majd eldöntik egyénenként, érdeklődési csoportonként. Az más kérdés, hogy magukénak érzik-e a jogot, hogy ezt ők döntsék el. Jelen állás szerint nem. Több évtizede már, hogy az idősebb korosztályok mondják meg nekik, hogy mi a fiatalos és a lendületes, és hát “kik ők, hogy ezt megkérdőjelezzék?”

Már pedig a fiatalság az egyetlen társadalmi réteg, akinek joga, hogy megkérdőjelezze. Ideje lenne élni vele!

Szerző: Deák Roland

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük