Interjú

Játékfigurákkal a rendszeres kézmosásért – interjú a Soappan ötletgazdájával

Különleges termékkel lépett be a kozmetikai piacra egy fiatal szekszárdi vállalkozó: játékfigurákat tartalmazó szappanokat árusít. Prokos Benedek szerint a gyerekek könnyebben szokásukká teszik a kézmosást, ha a figurák megszerzése motiválja ebben őket, de másért is ajánlja a Soappan termékeit, hiszen természetes anyagokból és környezetbarát módon készülnek. Interjú.

Játékfigurák a szappan belsejébe rejtve – érdekesen hangzik. Hogy jött az ötlet?

Az ötlet azon az elképzelésen alapul, hogy a gyerekek szívesebben mosnak kezet, ha mindezzel hozzájutnak egy játékfigurához. Az alapos kézmosás elsajátítása tanulás, az pedig bizonyított, hogy a jutalmazás segíti hatékonyabbá tenni a folyamatot. A figurák gyakorlatilag ösztönzik a gyerekeket a kézmosásra.

Esetleg személyes élmények is közrejátszottak?

Én mindig időt szenteltem a helyes kézmosásra, amit a mai napig hagyományos szappannal végzek. A vírushelyzet idején pedig ez még jobban felértékelődik. Fontos figyelembe venni azonban, hogy az üzletekben árult szappanok jórésze nem éppen természetes anyagokból készül, ahogy az olvasható a csomagolásuk hátoldalán is. Meggyőződésem, hogy a mesterséges anyagokból készült dolgokat nem a megelőzés során kell használni, márpedig a kézmosás elsősorban ezt a cél szolgálja. Szemléletes példa erre a gyümölcs és a gyógyszer: előbbit egészségesen is fogyasztjuk, utóbbit viszont már csak betegen.

Tehát a gyerekek kézmosási szokásának erősítésén túl a szappan egészségesebb is, mint a többi?

Igen, ami sokak számára – főleg napjainkban – rendkívül fontos szempont. Ezenkívül környezetkímélőbb is az elkészítési folyamat. A legfontosabb alapanyag egyébként a kecsketej, ami a szappan alapját adja.

Fotó: Szekszárdi Hírlap

Szekszárdi székhelyű vállalkozásként vannak arra vonatkozó tervek, hogy miként kerülhet közelebb egymáshoz a helyi közösség és a Soappan?

Tolakodni semmiképp sem szeretnék, bár ezt a vírushelyzet sem tenné most lehetővé. Abban bízom, hogy a termék jellegéből fakadóan megtalálja a célközönséget. A szappanban lévő figurák kollekciót alkotnak, történet van mögöttünk. A gyerekekhez jutó játékok egy képzeletbeli világba illeszthetőek.

Milyen visszajelzések érkeztek eddig a vállalkozással kapcsolatban?

A rokonokon és a barátokon túl az ismeretlenek is pozitívan állnak hozzá, ami nagyon motiválóan hat rám.

Na és mi a következő lépés?

A terméket folyamatosan fejleszteni kell. Képzeljünk el két skálát: az egyik a termékfejlesztés, a másik a vállalkozásfejlesztés. Az utóbbi esetében az elsődleges mérföldkő, hogy megtaláljuk az értékesítési formákat a magánszemélyek és a cégek felé is. A cél, hogy legyenek visszatérő vásárlók, illetve, hogy a nagyobb üzletekbe is bekerüljön a termék.

Az eddigi tapasztalatok alapján melyek a növekedés legfőbb kihívásai?

Az ismeretlenség, illetve a multik jelenléte. Az egyedi, kézműves módszerrel készített termékekkel szemben sokan még a tömeggyártott darabokat preferálják.

Forrás: Soappan

Úgy tudom, hogy a játékfigurák véletlenszerűen kerülnek a termékekbe. Mi a garancia arra, hogy sikerül eltalálni a jelenlegi generáció igényeit és ingerküszöbét?

A legtöbb szülő részéről van arra egy törekvés, hogy gyermekeik fizikai játékokkal is érintkezzenek, ne kizárólag a digitális világgal. A cél az, hogy megragadjuk a gyerekek képzelőerejét és elkezdjék gyűjteni a figurákat, mindezt pedig terveink szerint a jövőben háttértörténet kidolgozásával fogjuk még izgalmasabbá formálni. Ehhez azonban még fejlődnünk kell az értékesítés tekintetében.

Visszatérve az üzlethez: hogy áll most a vállalkozás?

A legfontosabb feladat a kereslet megteremtése, illetve a kínálat felépítése. Az ünnepi időszak alatt már értékesítettünk magánszemélyeknek. Ugyanakkor a kisvállalkozások fel is nyitnánk, mint például ajándékboltok és fodrászatok. Szappanjaink tökéletesek arra, hogy a kassza mellett, mint kiegészítőtermékek legyenek árusítva.

Végezetül megtudhatjuk, mi a Soappan missziója?

Az, hogy a gyerekek prémium szappanokkal moshassanak kezet, amely a bőrüknek a legjobb. Ahogy mondani szoktam: a kertben véget nem érő játék után a csap vízesése alatt egy újabb játék veheti kezdetét.

További információt a Soappan termékéről ide kattintva találnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük