Interjú

Alulról építkezés, szociális biztonság, társadalmi felemelkedés – Dóczi Pétert kérdeztük

Forrás: Facebook

A közelmúltban megalakult Alternatíva Párt szokatlan színfoltként jelent meg a magyar közéletben. A magát újhullámos szociáldemokrataként megnevező önálló ellenzéki párt elnökségi tagja, Dóczi Péter adott lapunknak interjút.

Mire céloz az Alternatíva Párt név? A jelenlegi ellenzék nem nyújt alternatívát?

Ez elég összetett kérdés. Az arculat kialakulása nagyon organikusan és spontán volt. A folyamatban hárman-négyen vettünk részt, és egyszerűen csak éreztük, hogy megtaláltuk azt az érzést, ami kellően kifejezi azt, amit szeretnénk.

Ez nem kifejezetten az ellenzék vagy akár a Fidesz ellen irányul. Inkább általában mondanám a politikai helyzetre, hogy nagyon sokat beszélnek minden oldalról arról, hogy alternatívára van szükség. Politikai kívülállóként mi így tudtuk megfogalmazni magunkat.

Nagyon fontos számunkra, hogy úgy határozzuk meg magunkat, hogy valamiért kiállunk, hogy „pro” és ne „kontra” legyünk.

A párt értékrendje az újhullámos szociáldemokrácia. Hogy alakult ez ki és mit hordoz ez magában?

A dolog beszélgetésekkel indult. Azzal a néhány fővel, akikkel ez az egész elindult, megtárgyaltuk, hogy kinek mi a fontos, melyek az alapvető értékeink és hogy milyen egyéni tapasztalataink vannak. Rájöttünk, hogy az előzőek alapján az, amit megfogalmaztunk, tulajdonképpen szociáldemokrácia. Ezen belül is a skandináv jóléti modellt tarjuk ideálisnak.

Magyarországon van egy hagyománya a szociáldemokráciának, az északi modellt ilyen módon azonban egyik párt sem képviseli. Így ez a magyar viszonylatokban nevezhető újhullámosnak.

Mindenkinek él egy kép a fejében a skandináv jóléti modellről, ezeknek az országoknak a gazdaságpolitikájáról, berendezkedéséről. Mi elismerjük, hogy ezt egy az egyben nem lehet és nem is szükséges lemásolni. Számunkra a szociális háló és az oktatás kérdése a leghangsúlyosabb.

Mitől lehet a skandináv szociális háló sikeresebb, mint a magyar?

A szociális háló megakadályozza a lecsúszást és biztos alapot ad, ezért kiváltképp fontos. Skandináviában erősek a szakszervezetek, általában boldogok az állampolgárok, úgy látják, hogy az állam értük van és megvan a megfelelő infrastruktúra, de alapvetően az északi modell sikere a szabad piac, az erős érdekképviselet és a az állam állampolgárokkal szembeni szolidaritás következménye.

Ezzel összhangban az oktatás a felemelkedés lehetősége.

Az ottani viszonyok helyénvalóságát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az a metafora, hogy amíg Magyarországon akár 7 generáció eltelhet, amíg valaki egy alsóbb társadalmi rétegből a felső szintekig eljut, ez Skandináviában 2 generáció alatt lehetséges.

Alulról leváltható a politikai közösség?

Ez nem egyszerű, igazából kifejezetten nehéz kihívás, de van rá lehetőség, hogy leváltható a politikai közösség. Én azonban inkább úgy fogalmaznék, hogy megújulhat. Közvetlen szeretnénk hatni, ezért léptünk be a politikába. Mi alulról szerveződünk és a politikán kívülről érkeztünk.

Itt azonban mások a játékszabályok.

Egy dolog a politikai közösség, de egy másik dolog az elit. Az vajon leváltható-e?

A képviseleti demokráciában mindig lesz valaki, aki a döntéshozatali pozícióban lesz. Itt is azt mondanám, hogy van lehetőség a megújulásra.

Mi a terv a közeljövőben?

Hosszú távon, minimum 10 éves folyamatban gondolkodunk. Nem hisszük hogy a siker gyors lesz és csodát sem várunk. A tagjaink nem jómódú családokból származnak. Mivel nem vagyunk beágyazva az országos politikai közegbe, nekünk időbe telik, amíg a politikai közösség elfogad, megismer minket.

Az elkövetkezendő másfél évben nagyon sok minden történhet. Egyelőre örülnénk, ha mindenhol lenne előválasztás. Ezek függvényében fogunk dönteni arról, hogy 2022-ben rajtvonalhoz állunk-e. Látnunk kell, hogy van-e ránk társadalmi igény és hogy mekkora a támogatottságunk.

Nem akarunk mindenáron politikai sikert elérni ’22-ben, időt kell adnunk a választóknak.

Az Alternatíva Párt elnöksége: Kovalik Viktória, Dóczi Péter és Bártfai Imre. Nem a rezisztens identitás útján járnak.
Fotó: Facebook

Amikor egy új mozgalom alakul, az általában valami hiba megoldására törekszik. Az Alternatíva Párt szerint mi a mai magyar politikai élet legnagyobb hátránya?

Az elmúlt egy-másfél év tapasztalata alapján az emberek hiányoznak a politikából. Van rengeteg szurkoló, vannak a szekértáborok és az egyes politikusok rajongói, de ők inkább nézőként viselkednek. Véleményük van mindenről de cselekvés nem jellemző rájuk. A magyar társadalom rendkívül apolitikus.

Mi annak örülnénk, ha minél többen politizálnának, ha több lenne az aktív állampolgár és érdekképviseleti szervezet. A legnagyszerűbb egy színes parlament lenne akár 10-12 párttal. Így akár ciklusok között vagy közben is lehetne átrendeződés az országgyűlésben. Ez leképezné a társadalom sokszínűségét.

A megújulásra mindenképpen szükség van.

Szerző: Verebi Máté

One thought on “Alulról építkezés, szociális biztonság, társadalmi felemelkedés – Dóczi Pétert kérdeztük
  1. Nagyon fontos számunkra, hogy úgy határozzuk meg magunkat, hogy valamiért kiállunk, hogy „pro” és ne „kontra” legyünk.

    IGEN, jó lenne egy olyan párt, amely nem a másik hibáját hangsúlyozva fényezze magát
    Sok sikert !
    üdv najó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük